En av 24 på ölmässan

Det har varit en lång vecka med massor av jobb och en hel del möten och kurser. Om ni läste bloggen så såg ni att vi var på informationsdag om .SE’s nya affärsmodell och jag bloggade om denna direkt. Men förtom detta så har det hänt lite ny saker. Och det roligaste var säkert Ölmässan.

Ölmässan kommer till Stockholm varje höst och jag och Magnus Hasbo brukar ta oss dit med mer eller mindre andra gamla Omicron’are. Som vanligt så hade Magnus skaffat biljetter eftersom han har nära till att plocka ut dem hos nåt atg ombud eller var det är. Men i år så blev stackaren sjuk och kunde inte komma. Men jag sa att jag givetvis tar min biljett och att jag skulle försöka hitta nån att gå med. Jag pratade med Zarah och frågade om Robert vill komma eller om hon absolut ville ha med honom på Grillningen efter Irmelies födelsedagsfest. Och stackar Robert fick ett svårt val. Men efter en del funderande så kom han med mej.

Continue reading

.SE’s Öppna informationsdag – eftermiddag

Nu är vi tillbaka efter lunch.

Patrik Wallström pratar om DNSSEC. Dels gick han igenom vad DNSSEC är och lite hur det används. Han gick igenom och visade att det fanns 9 ombud idag som är DNSSEC ombud. De olika applikationer som kan hanera DNSSEC mer än DNS är OpsnSSH och DKIM-milter som är ett mail verktyg för att minska phising bland annat.

Ett internsant nytt verktyg för att administrera och signera zoner är OpenDNSSEC. Det ska bli ett generellt verktyg för att ta indata från en zonefile och verktyget ska hantera signeringen. Med ett antal olika moduler och kopplingar till omvärlden för olika input.

Continue reading

.SE’s Öppna informationsdag – förmiddag

Idag är jag på .SE’s Öppna informationsdag och tänkte att jag ska skriva lite om speciella saker som jag tycker dom säger. Helt personligt och utan någon baktanke.

Det hela startade med att Rune Brandinger, Ordförande i  .SE’s styrelse pratade om vad som hade hänt sen han startade som ordförande och vad han då presenterade som en plan eller förutsägelse för 2008. Det visade att hans “gissningar” då var ganska nära det som var idag. 90 Miljoner i intäkter och uppskattat i dag till 88, 24 miljoner för FoU och 23 nu, samt 800 tusen domäner och 806 nu.

Danny Aerrs, VD för .SE gick sen igenom lite vad som händer och dels var det internsant att se att man pratar internationellt om att man ska släppa mer eller mindre topp domänerna fritt och att man kan ansöka om en. Detta tror jag kommer att skapa ett kaos i dns systemen om man gör detta och vad kommer att hända med skyddade saker. Vem kommer att få .saell – jag?

Continue reading

En vecka i england

Som alla har sett så har jag inte postat något på nära en vecka. Detta beror på att jag har varit fullt upptagen med att vara ut på en resa. Min kollega Andrew hade sin födelsedag och jag, som jag brukar, åkte över och besökte honom.

Torsdag den 11/9

Detta var resdagen. Jag fög från Stockholm Väst, dvs Västerås flygplats och det tog mycket längre tid att åka din än vad jag hade räknat med. Detta var första gången som jag åkte dit direkt från lägenheten i farsta, och det tog 1 1/2 timme att åka dit så jag var ganska sen men det var inte allt för lång kö. Utan det som tog tid var att gå genom säkerhetskontrollen. Andrew hade sagt till mej att han ville ha Läckerol Special eftersom dom dels är sockerfria och han gillade dom så jag gick förbi “taxfree” shopen och köpte några på vägen.

Det är internsant att se hur lite folk läser skyltar. Ovanför utgången så står det klart och tydligt, med bilder och allt att “Priority boarding” ska köa till vänster och andra till höger. Jag var den enda som stog i kön för priority boarding.

Continue reading

Firefox and Realplayer

Currently I’m in London for a weeks work with my associate Andrew. And that means usually listen to BBC radio. I thought that I would fire up the BBC Radio website and listen to some music in the morning. And all they are doing is RealPlayer. So I looked a bit more and there is ofcuase a RealPlayer install for Linux. Current version is RealPlayer 11. But its not that easy. RealPlayer don’t work with pulseaudio so that has to be sorted out and there are also problems with RealPlayer and firefox. There is also a small glitch in firefox. They have moved all the application associations out to a separate pane in the preference windows, but on my machine the list it totally empty.

Continue reading

Varde ljus och det var LED

Idag när jag skulle raka mej så gick en av lamporna sönder i badrumsskåpet. Det gjorde ju inte så mycket eftersom det fanns två. På eftermiddagen när jag var och fixade eget Coop MedMera kort så gick in o Kjell & Company för att köpa köpa en ny UPS eftersom min gamla hade pajat och jag gärna vill ha en fungerade så att jag kan driva datorerna, bredbandet och telefon även om det blir strömavbrott. Väl inne i affären såg jag ett antal lågenergilampor på väggen och tänkte inte mer på det. Tog ett par små eftersom jag tänkte att “Det är lika bra att köra lågenergi så sparar man lite”.

När jag kom hem och packade upp såg jag att det var inte lågenergilampor jag hadde tagt – det var LED lampor. EN lampa är på 1.8W. WOW. Jag testade givetvis dom och dom ger ett lite blåare ljus än man kanske är van vid och 1 lampa är ungefär som en 15w lampa eller lite starkare. Så trots att det inte är lika ljust nu som tidigare i mitt badrum, min energiförbrukning gick ned från 80w till 3.8. Inte dåligt.

Om alla skulle starta och använda LED lampor så mycket man kan så skulle det nog göra en ganska stor killnad på energiförbrukningen.

Lite senare pratade jag med min kolega Andrew i england. Han har ju köpt några av delarna i hans hus och hyr ut nu. Den senaste lägenheten gjorde han i ordning ganska mycket och bland annat så satte han in spotlight i taket i stället för vanliga lampor, och det var i princip samma LED lampor som jag nu köpte förutom att det var i spotlight format. Och hans hyresgäster har nu problem med El- bolaget som inte tror sin egen mätare och vill debitera mer för “SÅ LITE” förbrukning kan man väl inte ha. Så kan det gå om man gör det för bra.

Det är måndag morgon …

och mitt huvud känns så tungt – som Povel Ramel sa i sin sång. Nej så illa är det faktiskt inte. En ny vecka startar och allt är ganska bra. Så inte är det altför tungt i alla fall.

Helgen har varit ganska bra och jag har fått gjort massor. I Lördags var jag hemma hos min kompis och kollega Björn och vi satt och översatte ett system till Engelska som vi har gjort eftersom dom ska ha en demo för en utlänsk kund nu på mpndag, så vi var tvugan att bli klara. Och det blev vi. Vi jobbade också med en del statistik till systemet och grävde djupt ned i SQL och hittade tillslut felet, eller felen som gjorde att statistiken inte stämmde.

På söndagen så skulle Zarah komma ned med lite saker så jag var uppe tidigt och startare och packa om och fixa i lägenheten. Behövde lite plats till att få plats med allt nytt. Men hon fick fel på bilen så det blev inställt. Jag har ett problem med min bil och det är att kontrollera till sätet fungerar inte och jag mistänkte att det var säkringen. Är det nån som vet hur svårt det är att hitta säkringslådan i en Saab 95. Nästan helt omöjligt. Men efter en hel del surfande och letande hittade jag den i alla fall. Och konstaterade att dom inte var fullt utmärkta och att jag inte kunde se om någon var trasig eller inte. Suck. Ja Zarah får vänta lite mer längre att få låna bilen. Men det får väl gå bra det också.

Jag avslutade helgen med att skriva en resention av en ny bok för idg och tittade på Shelock Holmes på kanal 9.

Höstmorgon

Burr. Det märks att det är höst. Man vaknar – tittar ut och det regnar. Inget roligt. Men det är vad man kan vänta nu. Annars är det mitt i veckan och man jobbar och sliter. Just nu så är det mest jobb med en asterisk applikation för en chatline som vi har byggt och vi översätter denna till engelska eftersom dom ev ska sälja den utomalnds. Jag återkommer mer om PHP och Internationalisering när jag kommit så långt.

Annars har det varit en hel del uppdatering av wordpress och teman. Vi hade styrelsemöte med föreningen registrars.se och jag är lite ansvarig för deras websida. Dom kör wordpress också så jag har ägnat helgen år att uppdatera deras sida. Det var dock ett problem med utformningen så jag har ändrat lite på utseendet och det gjorde att en hel del nya och icke översatta delar i temat visades. Så jag fick översätta. Och alla som känner mej vet ju hur bra jag är på att skriva svenska.

I helgen så var min dotterdotter Irmelie med på sin första tävling – Hon tävlade i macdonaldsloppet i uppsala. Hennes pappa hade anmält henne och hon verkade gilla det stort. Bilder finns på Zaras blogg. Hon har även fått upp bilder på vår tripp till Grönan.

Helg och ingen simmning

På lördagen skulle jag vara ordentlig och starta och simma. Jag är ganska stor av mej och jag har jobbar för mycket under våren så haf har inte haft tid att sköta om mej som borde. Men nu så tänkte jag starta och simma regelbundet. Jag har en fin simmhall i Farsta men jag viste att man brukade ha sommarstängt så jag gick in och kollade på Stockhom stads hemsida och man har öppet mellan 9:30 till 15 så det verkar bra. Samlar ihop alla grejor och åker dit. Och ser att det är sommarstängt i bassängen till 31/8. Skit.

Jaja det är bara att åka och handla och åka hem. När jag läser mer på öppetsidan så ser jag att det faktiskt står att man ar sommarstäng lite mer till höger. Ja jag har altså gjort precis som jag klagar påatt alla andra gör. Inte läst allt. Inte mycket att göra – får bli nästa helg igen istället.

Continue reading