En av 24 på ölmässan

Det har varit en lång vecka med massor av jobb och en hel del möten och kurser. Om ni läste bloggen så såg ni att vi var på informationsdag om .SE’s nya affärsmodell och jag bloggade om denna direkt. Men förtom detta så har det hänt lite ny saker. Och det roligaste var säkert Ölmässan.

Ölmässan kommer till Stockholm varje höst och jag och Magnus Hasbo brukar ta oss dit med mer eller mindre andra gamla Omicron’are. Som vanligt så hade Magnus skaffat biljetter eftersom han har nära till att plocka ut dem hos nåt atg ombud eller var det är. Men i år så blev stackaren sjuk och kunde inte komma. Men jag sa att jag givetvis tar min biljett och att jag skulle försöka hitta nån att gå med. Jag pratade med Zarah och frågade om Robert vill komma eller om hon absolut ville ha med honom på Grillningen efter Irmelies födelsedagsfest. Och stackar Robert fick ett svårt val. Men efter en del funderande så kom han med mej.

Jag hämtade honom på Centralen och vi åkte ut till Magnus och plockade upp biljetterna. Sen hem och parkera bilen etc, och så tog vi tunnelbanan ned. Efter ett matstopp på slussen och en hamburgare för att fylla magen så blev det buss ut till nacka strand.

Ölmässan i år var lika stor som den brukade vara men möjligen lite mindre utställare än vanligt. Framför allt var det inte lika mycket folk som var där samtidigt som oss. Lite enklare att komma framm och smaka på dom olika ölen. Som vanligt så var nynäshamn ångbryggeri precis innan för dörren och jag älska deras öl. Lite taskigt att starta med en av dom öl som man tycker är den bästa så vi hoppade över den och gick vidare.

Vi provade en del olika öl – jag mestadels på dom mörka och Robert dom ljusa. En av de interesanta vad givetvis Grebbestads Lunator, både för att den gjordes ute i bohuslän och att den var god. Efter en misslyckad ljus öl så var vi framme och smakade på en ny cider som MI Cider hadde tagit fram. Deras cider fanns i Lingon, blåbär och Hjortron smak, och vi provsmakade lingon och blåbär. Interesant och levererades in en aluminium flaska. Klart konstigt men ganska gott.

Vi gick förbi en japans öl och dom hade en mörkare som inte var helt fel och en ljus som Robet tog som var – ja vatten var ganska nära. Vi gick förbi pralinhuset tror jag dom hette som hade olika wiskey-toffe som var ganska skum men god och sen kom vi till slottskällarens bryggeri från uppsala. Jag tog givetvis deras Imperial Stout som är helt underbar.

Innis & Gunn Island Cask

Vi gick runt en av montrarna och kom fram till Innis & Gunn montern, ja egentligen var det väl Berntson som ställde ut och dom har ju både Glenfiddich och Balvenie whiskey men nu var det ölen vi var på jakt efter. Jag har ju gillar Innis & Gunn sedan Rune visade mej deras god öl ute på kusten och tänkte presentera Robert för denna. Han gillar ju mest ljus öl men tänkte ändå att denna skulle han nog gilla. När vi kom fram så var dm vanliga flaskorna uppställda men jag kunde inte underlåta att se att det stog en bland dom andra som var helt svart och inte bara mörk som den vanliga var. Jag kunde ju inte låta bli och fråga vad det var för nåt och dom tittade uppmuntrande på mej. Dom förklarade att denna är en ny flaska som kommer att komma till systemet den 3/11 och att det är en stout baserad öl i stället för en vanlig lager. Och att den givetvis lagrades på ekfat precis som den vanliga men att denna lagrades på island whiskey ekfat. Och sen lagrades den längre än den vanliga. Innis & Gunn Island Cask tror jag att den heter.

Hum. Mycket internsant. Och kan man få smaka då undrade jag. Han log och sa att ja det går men dom hade bara fått 12 flaskor med till utställningen och … ja nu brukade dom flesta backa. Det kostar ju en del. 300 kr skulle det kosta men då får du ju både den upp druckna flaskan och även det speciella innis and gunn glaset.

Jag tittade på Robert och undrade om han ville. Han nickade och jag jag vände mej till killen bakom disken och sa att då for du ju givetvis ge oss 2 glas och halva flaska var. Det var inga problem sa han. Och sagt och gjort – han fick pengarna och hällde upp åt oss.

Och man var i himmlen. Nu kan man skryta och säga att man är en av max 24 personer i Sverige som har smakat på denna underbara öl (Därav rubriken – 1 av 24 på ölmässan). Lukten är en blandning av en rökig whiskey och en god öl. Den smakade mycket god stout först och sen kom den rökiga whiskey smaken som en avslutning. Helt underbar. Så det är bara att boka in den 3 november som en viktig dag att vara på systemet tydligen. Man får bara in 18000 flaskor och dom går inte att förboka.

Vi avslutade besöker hos Innis & gunn montern (länk till deras hemsidan) med en provsmak av deras vanliga också. Och även om den givetvis inte var lika bra som Island Cask så är den inte dum.

Vi gick vidare till AB Wicked Wine montern. Där hade dom ett antal interesanta öl som vi smakade på. Jag har ju gillat Sierra Nevada Porter sen jag kom över den i USA för många år sedan och den var lika god som vanligt.

VI var lite hungriga nu så vi tog var sin korv också. Det borde vara förbjudet att koka korv i öl på ölmässan. Nästa helt omöjligt att motstå.

Sen var det tid för Meantimebryggeriet från Greenwich utanför London. Dom hade 2 olika öl som jag var mycket intereserad av. Dels var det deras Coffee Beer där men har gjort en stout och med ölen så har man tagit en hel del rostade kaffebönor. Mycket god. Både öl och kaffe på en gång.

Det är faktiski lika mycket koffein i en av denna öl som det är i en kopp kaffe.

Den andra interesanta var deras Chocolate beer som också är en mörk stout öl men en del choklad tillsatt. Denna var helt underbar och det var en efterrätt mer än en öl nästan. Tyvärr så finns dessa inte som vanliga produkter på systemet utan man får ta till privatimport för att får detta.

Robert smakade på några andra ev deras interesanta öl. Dom hade en som hetter Santas Butt och en serie med Bad Elf från bara Bad Elf till Seriously Bad Elf, Criminally Bad Elf och Insanely Bad Elf.

För att avsluta dagen så gick vi och avslutade dagen hos Nynäshamns Ångbryggeri. Dagens sista ölmonter. Som vanligt så har dom en hel del interesant öl men jag har ju smakat på den hel del av dom innan. Men jag staratde med en Sotholmen Extra Stout. Helt underbar som vanligt. En ny sak på sortimentet och som bara är temporär är 01 Oktan Imperial Stout. Denna stout är Charles Cassinos vinnaröl från Hembryggar SM och som Nynäshamns Ångbryggeri fick i uppgift att brygga ett antal flaskor från. Denna var också god även om jag personligen gillar Sotholmen mer.

VI stog och pratade lite med en annan besökare som också hadde vart hor Innis & Gunn och smakat på deras Island Cask samtidigt som oss. Han hadde slutat med Bötet Baley Wine som var en öl som jag trodde var ljusare än vad jag vanligen gillar men jag fick smaka lite av honom och den var mycket god.

Efter att ha pratat lite så var det faktiskt stängningsdag så det vara bara att tvätta glasen, hämta jackan och åka hem.

EN mycket trevlig kväll och vi kvartade in ganska fort när vi kommit hem.

Jag skulel och besöka min advoka på fredag morgon och prata om separeringen med susanne så jag tog tunnelbanan in och robert földe med.

One thought on “En av 24 på ölmässan

  1. Låter som en väldigt intressant mässa att gå på även om man inte är jätteförtjust i öl. Och det verkar ju ha varit en riktigt trevlig afton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.