Asterisk on ubuntu

So I do a lot of work on SIP, IP-Telephony and Asterisk. Yes. Have been working for an international SIP phone company for quite some time and built up a distributed, resilient network and servers for operating their ATA residential business (ATA is short for Analog Telephony Adapter) offerings. That is build up by combining both a lot of open source systems. Mysql for database ofcuase. Asterisk as the main telephony system. OpenSIP (previously known as OpenSER or just SER) and so on. So I wanted to play a bit with Asterisk on my home server, not on my laptop. So I decided to install asterisk. The OS is the same as I have on my laptop its Kubuntu 8.04 Hardy Heron on a Lenovo. Its a Intel Dual Core 2.2. Ghz with 1 gb of memory – not the greatest machine in the world but ok for me.

Continue reading

En torsdag på Grönan

Jaha – nu har vi gjort Grönan osäker. Zarah och Ylva kom med efter det att dom hade hämtat Irmelie från dagis. Vi startade med att titta lite på min lägenhet eftersom Zarah inte hade sett den nya lägenheten och Ylva inte hade vart här sen jag fick lite mer i ordning. Ja fortfarande är det lådor över allt men det blir bättre och bättre.

Sen tog vi en sväng till banken i Farsta centrum för jag var tvungen att fixa en sak där och så tig vi en kvick lunch på MacDonalds där också. Sen bar det av ned till Grönan. Vi parkerade vid slussen och tog djurgårdsfärjan över dit. Löste biljetter och sen var vi inne.

Continue reading

Minnet av en smak

Det är ganska fascinerande att man kan minnas smaker och lukter så. Idag så gjorde jag Blodpudding till middag. Ingen annan i familjen tycker om detta men eftersom jag nu är helt själv så köpte jag en lite bit med blodpudding när jag var och handlade i fredags. Jag tänkte ursprungligen att ha den på helgen men det blev inte av. Men i dag så var det dags. Jag kan inte säga att jag kom ihåg smaken direkt men jag vet att jag gillade det men har inte ätit det på minst 10 år eller så.

Så det var att ta ut den ur förpackningen, skiva upp den i ganska tunna skivor och starta och steka den i smör i stekpannan. Och med en gång som lukten kommer så kände jag smaken i munnen. Bara av minnet.

Det är helt klart så att smak och lukt minnen sitter djupt.

Så nu njöt man den knaperstekt och ganska rikligt med lingonsylt till. Mums.

I mogon efter lunch kommer Zarah, Ylva och Irmelie ned så då ska vi gå på Grönan. Hoppas vädret håller i sig.

Födelsedags helg

Veckan startar igen och helgen är över. Denna helg var en hel del småpyssel men inget bak eller annat speciellt. Den stora händelsen var att Zarahs kille Robert fyllde år och att vi hade födelsedagsfest för honom. Han precis som jag spelar en del PC spel och Zarah hadde skvallrat och sagt att han ville bland annat ha nya hörlurar med mic när han spelar. Så jag var nere på Claes Ohlsson och skaffade ett par Logitech Gamers och dom verkade han gilla så det var nog rätt i alla fall.

Det var roligt att träfaf alla. Det är väl en sak som är lite nedslående när man går isär. Man tappar lite kontakten med alla. Tidigare hade vi ju en ganska tät kontakt och både Ylva och Zarah var ganska ofta hemma och man träffade dom. Nu när jag är i Stockholm hela tiden är det ju lite längre. Men inte så långt att det inte fungerar att åka upp då och då.

Ylva skulle ha varit med på söndagen också men hon var ganska trött efter lördagen fest (hon var där då också) så vi pratade om att hon skulle komma ned med irmeli i slutet på veckan så då får jag ju träffa dom då.

Playing with ipod and audiobooks

So you have an ipod and you have audiobooks. Me to. As i talked about erlier i listen to a lot of audiobooks and I am using audible for a lot of the books. So i have just listen to Larry Niven’s and Edward M. Lerner’s new book Fleet of Worlds. Great book. So it reborn my interest in the Known world SF and the Ringworld books. I did listen to the Ringworld and the other books years back and I have all the Ringworld books on tape. Not easily transferable to my ipod. So what to do. Well i usually don’t download stuff from piratebay and other torrent sites like that. But as I have the tapes and payed for it I don’t think its totally unfair to have it transfered to mp3’s.

So I downloaded it and have a nice mp3 set of the books – 70 files of it. Not ideal. I could ofcourse transfer them and make a playlist, but thats not ideal. One can use audacity to merge all the files to one big mp3. That would work to. But there are a problem with that to.

Continue reading

Fredag, toast thermidor och flash gordon

Nu var veckan slut och jobbet klart – ja i stor del i alla fall. Och det är frdag. Vad ska man fixa till kvällsmat då? Ett recept och maträtt som jag gillar skart är Prawn thermidor. Detta är vanligtvis en förrätt som vi brukar äta på puben hos min kollega i England. Det är en gräddig soppa eller gryta med smak av räkor, vin, selleri och lök. Mycket gott. För ett tag sedan så kom jag på ett enkelt recept med rostat bröd och nästan samma smak men som ungsbakade ostmackor (eller toast) som jag gjorde på morgonen. Och jag kände lite för varma mackor och detta var en bra kombination.

Continue reading

Middag och partiklar i second life

Jaha då var det onsdag kväll och man har gjort mer än halva veckan. I går var jag duktig och lagade min egen köttfärsgryta och idag lagade jag stekt fläsk och bruna bönor. Det är skönt att koppla av lite och laga mat, även om det är lite tråkigt at göra det till bara en person.

Efter allt jobb så uppgraderade jag min Second Life klient. Det har kommit ut en ny version, 1.20, och den verkar mycket mera stabil. Den gamla krashade ganska ofta men den nya verkar vara bättre. Jag utforskar second life lite grann för att se vad man kan göra där och har tydligen en förmåga att få ljus och så att fungera ganska bra.

Ett system som jag inte tittat på tidigare är partikelsystemet. Detta gör att man kan skapa effekter som lågor, eld, rök och annat. Men som vanligt är det mesta i second life ganska odokumenterat och att hitta exakt hur men gör är ganska svårt. Men det är ett roligt tidsfördriv.

Continue reading

phpmyadmin and remote databases

So you are using mysql as a database and want to control and work with it. Same here. We have all our own system mostly running on Linux and a lot of applications are using the mysql database. I also have a lot of customer using mysql so I need to be able to use it and work a lot with mysql.

You can ofcouse use the command line for a lot of things and many times I do use that. But some times a graphical tool is god to use, especially when you are converting old applications and need to jump between tables and getting an overview of a system.

When I was using my old machine under windows there was a program called EMS SQL Manager (comercial) so you had to by it but it was very good. So i was looking for a simmelar program under linux and came across phpmyadmin ofcouse.

Continue reading

Söndagsbak

Jaha då var det söndag. Vad gör en glad programmerare en söndag då. Jo han bakar matbröd. Färskbakat bröd till söndagsfruktosten – kan man få nåt bättre?

Dom som känner mej vet att jag gillar matlagning och försöker göra det när man kan. Och att baka lite på söndagsmorgonen kändes som en trevligt start på dagen.

I en gammal receptbok som jag tror kom från tiden när jag precis flyttat hemifrån hade jag ett recept som  heter “morgonbröd”. Det är ett ganska enkelt vetebröd med vallmofrö utanpå. Gott och enkelt. Och eftersom jag hade planerat detta lite så hade jag köpt vetemjöl och jäst med mera redan när jag var och handlade på fredagen. Så det var bara och starta och göra degen. Receptet är ganska vanligt och enkelt och ger en liten plåt med ca 12 småbröd. Inte allt för mycket alltså.

Continue reading

Lördag hos peppe

Jaha då var det lördag. Veckan har gått och man kan ta det lite ledigt. Jag hadde pratat med peppe och Kicki tidigare i veckan, och vi sa det att vi skulle försöka träffas på lördagen så det var planen för idag.

Jag vaknade som vanligt kl 7:15 trots att man inte hadde satt klockan och det var väl lika bra och gå upp och göra sig iordningen. LIte frukost och sen drog jag iväg.

Kom hem till peppe som numera bor ute på landet utanför enköping i ett hus som dom totalt har renoverat. Peppe och Kicki har gjort ett gigantiskt jobb med huset och jag har inte vart där på minst 2 år eller så det var helt renoverat. Lite kvar att göra men det är det väl alltid med hus.

Vi fikade, tittade på huset, pratade och åt lunch och hadde allmänt tevligt. Sen var det hem igen till stockholm.

En mycket trevlig lördag.