Varde ljus och det var LED

Idag när jag skulle raka mej så gick en av lamporna sönder i badrumsskåpet. Det gjorde ju inte så mycket eftersom det fanns två. På eftermiddagen när jag var och fixade eget Coop MedMera kort så gick in o Kjell & Company för att köpa köpa en ny UPS eftersom min gamla hade pajat och jag gärna vill ha en fungerade så att jag kan driva datorerna, bredbandet och telefon även om det blir strömavbrott. Väl inne i affären såg jag ett antal lågenergilampor på väggen och tänkte inte mer på det. Tog ett par små eftersom jag tänkte att “Det är lika bra att köra lågenergi så sparar man lite”.

När jag kom hem och packade upp såg jag att det var inte lågenergilampor jag hadde tagt – det var LED lampor. EN lampa är på 1.8W. WOW. Jag testade givetvis dom och dom ger ett lite blåare ljus än man kanske är van vid och 1 lampa är ungefär som en 15w lampa eller lite starkare. Så trots att det inte är lika ljust nu som tidigare i mitt badrum, min energiförbrukning gick ned från 80w till 3.8. Inte dåligt.

Om alla skulle starta och använda LED lampor så mycket man kan så skulle det nog göra en ganska stor killnad på energiförbrukningen.

Lite senare pratade jag med min kolega Andrew i england. Han har ju köpt några av delarna i hans hus och hyr ut nu. Den senaste lägenheten gjorde han i ordning ganska mycket och bland annat så satte han in spotlight i taket i stället för vanliga lampor, och det var i princip samma LED lampor som jag nu köpte förutom att det var i spotlight format. Och hans hyresgäster har nu problem med El- bolaget som inte tror sin egen mätare och vill debitera mer för “SÅ LITE” förbrukning kan man väl inte ha. Så kan det gå om man gör det för bra.

3 thoughts on “Varde ljus och det var LED

  1. Det låter ju skumt att man skulle få betala mer bara för att man förbrukar mindre. Är det inte meningen att vi ska tänka på miljön kan man ju fundera på.

  2. Jo det är lite konstigt, men del så är ju LED helt ny teknik och dom räcker också mycket längre än till och med lågenergilamport så uträknat på tid är det nog inte så fargligt, och sen så går säkert pricet ned när dom blir vanligare.

  3. Ett sätt att få mer pengar kan faktiskt vara att inte slösa pengar. När jag var liten så fick vi i skolan läsa om Slösa och Spara, då lärde vi oss att spara. Vilket var trevligt, fast pengar måste ju spenderas, man kan inte bara spara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.