.SE’s Öppna informationsdag – eftermiddag

Nu är vi tillbaka efter lunch.

Patrik Wallström pratar om DNSSEC. Dels gick han igenom vad DNSSEC är och lite hur det används. Han gick igenom och visade att det fanns 9 ombud idag som är DNSSEC ombud. De olika applikationer som kan hanera DNSSEC mer än DNS är OpsnSSH och DKIM-milter som är ett mail verktyg för att minska phising bland annat.

Ett internsant nytt verktyg för att administrera och signera zoner är OpenDNSSEC. Det ska bli ett generellt verktyg för att ta indata från en zonefile och verktyget ska hantera signeringen. Med ett antal olika moduler och kopplingar till omvärlden för olika input.

Ett verktyg för hantering av nycklar är RFC5011. Detta är det nya som ska “lösa” problemet med nyckelhantering i DNSSEC som är ett problem.

Sen pratade han om Kminsky-buggen. Alla som jobbar med DNS har nog hört talas om detta och har uppdaterat men man ser att det finns mellan 10 till 20% som inte och har uppgraderat och att det verkar som om man ser en utplaning av kurvan och det kommer att ta tid att få alla att uppdatera. Och DNSSEC är det slutliga lösningen på denna typ av problem. Intressant för mej själv var att .UK antagligen kommer att signeras detta år.

Nästa talare var Anne-Marie Eklund Löwinder som pratar om Hälsoläget på internet. Hom berättade att Vint Cerf hade tagit fram information om att det är mellan 20-25% av alla datorer som är kapade och ingår i olika former av BOTNETS. .SE har gjort en undersökning 2007 om hur detta fungerar med 828 domäner och 1043 namnservrar. Och man frågade hur man hanterar dns i sin verksamhet, sin e-pos och hur man ansluter sin web till internet. Och resultatet var att 23% hade allvarliga fel och 64% hade brister av en varningskaraktär. Ganska skrämmande men inte helt ovanligt.

Ett annat internsant faktor är att 16% av dessa (som var myndigheter, sota företag) hade sina mailservrar utomlands och detta innebär att mailen passerar gränsen både ut och in. Bra för FRA va?

Man kommer att göra om denna undersökning i år. Kommer att presenteras under internetdagarna.

Rickard Dalstrand är nästa och pratar om .SE’s slavdrift och bredbandskollan. En kort presentation av DNS och hur DNS fungerar var först på agendan. Lite för basic för men men jag antar att detta kan vara bra för en del andra här som inte är lika insatta i ämnet som jag. .SE har idag 150 slavservrar. 4000 frågor/sekund och 345 milj/dygn. Sen gick han igenom lite om hur dom övervakar dom olika slavservrarna. Bland annat så har dom ett verktyg för att dumpa och lagra alla frågor till DNS och hur man kan se olika data från denna databas.

Det blev en intresant diskunion om hur ofta man laddar om zonen och för och nackdel om att ladda om ofta. .SE ladda in varannan timme och det är nog en ganska bra balans.

Nu blev det bredbandstest. Rickard gick igenom historian bakom bredbandstesten. Man har idag 12 servrar runt om i sverge. Programmet är skrivet i flash och fungerar för alla OS som klarar Flash 8. Det var interesant och se statistiken och kopplingen till de olika publiceringar om bredband och hur många är inne och testar. Ävn om det blev ganska mycket siffror. Ineresant var och se hur bra mobilt bredband eller rättare sagt hur dåligt den är. Många % vad långt under dom “Utlovade” 7.2 Mb.

Einar Lönn presenterar sen DNSCheck. Än en gång lite grundläggande del om hur DNS fungerar och jag lyckades att hålla mej vaken 🙂 En interesant sak med DNSCheck är att den visar om man har en nameserver som är rekursiv och känslig för kaminsky buggen, och sen kan man då gå vidare och testa just den nameservers för att se om den är fixad eller ej. Källkoden finns på http://opensource.iis.se/trac/dnscheck och det kan nig vara roligt att ladda hem och kolla.

Efter en välbehövlig kaffe var det dags för nya affärsmodellen och detta var ju det som jag tycker är mest interesant. Det skulle vara Torbjörn Carlsson som skulle hålla det men POJ fick ta det eftersom tobbe var fast i polen. Det blir nog en hel del skåpsman men om det kommer upp något nytt så ska jag försöka rapportera detta.

Danny fick en specifik fråga om dom kommer att tillhandahålla DNS tjänst också i SEDirect men han sa att SEDirect kommer INTE att tillhandahålla det. Och en annan fråga som dök upp var vad som händer för dom som ligger kvar på det gamla avtalet och inte kommer med över som registrars. Och POJ sa att det pris som gäller för dom är gamla modellen och inte det nya på 80:-. Och vi hade ett klargörande att de 8000 kr som man har som avgift för ett år gäller för nyregistreringar och inte för förnyelse av domäner.

En annan fråga var om .se kommer att tillhandahålla whois för hela .se och det svarade man att man kommer att göra och att man måste gjöra det enligt toppdomänslagen. Man frågade vidare om man kommer att göra reklam för SEDirect och Danny svarade att man inte kommer att göra det utan att allt jobb kommer att vara att alla nya registreringar kommer att gå via regitsrarer. Det enda är att om inga registrarer tex inte tillhandahåller DNSSEC så kanske man kommer att vara mer aktiv.

Jag kommer att rätta all svenska senare men publicerar detta ganska rått så att ni kan se vad som hände.

4 thoughts on “.SE’s Öppna informationsdag – eftermiddag

  1. Pingback: .SE’s öppna informationsdag — Registrars.se

  2. Hej! Hahha, vilken rolig blogg du har =D Mjo, du har helt säkert rätt ang säkerhetskontrollen på flygplatser. Men det ä för att folk tror sig att det går snabbare. Icke. Jag ska prata med zarah ang. Kusten. Pratade med robert för någon timma sedan och han sa på kvällen och att dom hämtar mig & Robin. Nu har jag nyckeln till bosse också så att jag kan ta med porslinet och sakerna till kusten =) Skitglad 😀 . Hehe. Och idag så skulle vi tydligen till sävja och snygga till det lite, laga hålet och hämt djuren. Mäklaren kommer imorgon, och jag fick veta det IGÅR! Jag är inte lite sur. Och jag kan ju inte ta mig nånstans när jag är här och Robin jobbar. Så det får allt vara stökigt och håligt tills vi kata oss till Sävja. Ibland tänker dom inte dom där… Morr. Men vi ses imorrn 😀 Puss och kram //Jess

  3. PS. Jag har laddat ner Amy Macdonald och Duffy. Du tycker väl om sådan musik? Råder STARKT att tanka hem Amys skiva. Så bra är den! Hehe..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.