Söndagsbak

Jaha då var det söndag. Vad gör en glad programmerare en söndag då. Jo han bakar matbröd. Färskbakat bröd till söndagsfruktosten – kan man få nåt bättre?

Dom som känner mej vet att jag gillar matlagning och försöker göra det när man kan. Och att baka lite på söndagsmorgonen kändes som en trevligt start på dagen.

I en gammal receptbok som jag tror kom från tiden när jag precis flyttat hemifrån hade jag ett recept som  heter “morgonbröd”. Det är ett ganska enkelt vetebröd med vallmofrö utanpå. Gott och enkelt. Och eftersom jag hade planerat detta lite så hade jag köpt vetemjöl och jäst med mera redan när jag var och handlade på fredagen. Så det var bara och starta och göra degen. Receptet är ganska vanligt och enkelt och ger en liten plåt med ca 12 småbröd. Inte allt för mycket alltså.

Efter att ha blandat till allt (jag fuskade och gjorde det på torrjäst istället för vanlig) så fick den jäsa och då kom jag på att jag hade missat och köpa vallmofrö. Det vara bara att slänga sig i kläderna och springa ned och köpa – ska det vara så ska det.

Väl hemma igen så var det bara till att baka ut, och sätta in i ugnen. Och efter ca 10 minuter var dom klara. Det doftar jättebra i lägenheten. Och vilken frukost det var.

En liten rolig sak. Jag gjorde detta bland annat för att jag gillar och laga mat och baka, men en annan anledning var att testa min nya ugn. När jag flyttade upp så fick jag ju ett helt nytt kök och en helt ny ugn. Jag har inte brytt mej om att försöka få igång den ännu. Och det är en gasspis så även ugnen är gasdriven.

Har man sett på engelska matprogram eller gamla recept så pratar man om Gasmark 4 eller så när man ska laga nåt i ugnen. Nu vet jag vad det är. Den här nya ugnen har gasmarks, och bara en start på 120 grader och slut på 270 grader – inget annat i mellan. I manualen som kom med fanns det en enkel tabell så nu vet jag vad dom olika märkena betyder. Är det nån som vet vad detta heter på svenska?

GasMärke Grader
1 120
2 140
3 160
4 180
5 200
6 225
7 245
8 270

Resten av dagen tillbringades med att skruva ihop hyllor och fortsätta med upppackningen.

Receptet Morgonbröd

Tid för tillagning: ca 1 1/2 timme
varav ca 1 tim för jäsning och 5-10 minuter i ugnen

Ugnstemperatur: 250 °/Gasmark 6

Detta behövs till 12 bröd:
25 g jäst – Jag bytte mot 1 påse torrjärst
1 tsk salt
2 1/1 dl ljummet vatten
1 msk olja
ca 3/4 l vetemjöl

Till pensling:
uppvisatägg
vallmofrö

Gör så här:

  1. Ta fingervarmt vattnet i en bunke och tillsätt olja, salt och jästen. Rör om så att jästen fördelar sig.
  2. Arbeta in mjöl varefter tills degen blir blank och smidig. Ställ den att jäsa på en varm och dragfri plats med en bakduk eller handduk över i ca 40 minuter.
  3. Arbeta upp degen på bakbordet och bara ut den till 12 avlånga bullar. Lägg dem på en smord plåt. Pensla med ägg och strö på vallmofrö. Klipp ett par snitt i varje.
  4. Låt brödet jäsa i ytterligare ca 20 minuter.
  5. Grädda i ugnen i ca 8 minuter ganska högt upp.
  6. Lägg bröden att svalna i en bakduk.

Njut

2 thoughts on “Söndagsbak

  1. Hemskt vad duktig du är, på morgonen och allt. det närmaste bakning jag kommer då är att trycka på on på bakmaskinen, hihi.

  2. Jo vist kan man vara duktig 🙂
    Det var som sagt 2 orsaker. Testa ugnen och att det var gott. Och det blir inte lika med en bakmaskin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.