Fredag, toast thermidor och flash gordon

Nu var veckan slut och jobbet klart – ja i stor del i alla fall. Och det är frdag. Vad ska man fixa till kvällsmat då? Ett recept och maträtt som jag gillar skart är Prawn thermidor. Detta är vanligtvis en förrätt som vi brukar äta på puben hos min kollega i England. Det är en gräddig soppa eller gryta med smak av räkor, vin, selleri och lök. Mycket gott. För ett tag sedan så kom jag på ett enkelt recept med rostat bröd och nästan samma smak men som ungsbakade ostmackor (eller toast) som jag gjorde på morgonen. Och jag kände lite för varma mackor och detta var en bra kombination.

Så när jag var och handlade så köpte jag lite mer räkor och lite vit bröd att rosta. Jag ska upp till Uppsala och hälsa på Zarah eftersom Robert fyller år så det bli på söndag, men jag fixade presenterna nu när jag ända var ute. Hem, fixa tll mackorna och njuta – hade varit underbart gott med en flaska vitt vin till också men det hann jag inte med att fixa så det får räcka med toasten.

Och sen avslutar vi kvällen med Flash Gordon på TB6. Ett härligt slut på veckan.

Receptet toast thermidor

Dessa mackor han en smak som nästan är lika som Prawn thermidor och är jätte enkla och fixa. Tricket är att rosta brödet först annars blir det mjukt av fuktigheten från räkorna och löken.

Tid för tillagning: ca 25 minuter

Ugnstemperatur: 225 °/Gasmark 5

Detta behövs till 4 toast, 2 personer:
100g skalade räkor
1 lök
4 skivor vitt formbröd
Start Ost i skivor så att det täcker – Brännvinsost eller Västerbotten är bra val

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken i små bitar
  2. Blanda lök och räkor
  3. Rosta brödet i en brödrost tills dom är gyllenbruna
  4. fördela lök och räkblandningen på dom 4 brödskivorna
  5. Skiva eller riv osten över och se till att det täcket
  6. Gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter till osten smält och fått lite färg

Servera med ett gott vitt vin och njut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.