Kallopssöndag

Alla som känner  mej vet att jag gillar och göra vanliga gamla husmannsrecept och då och då laga till något gott som jag kommer ihåg från förr. När jag funderade på vad jag skulle ha till middag i fredags när jag skulle ut och handla så bestämmde jag mej för att det skulle bli kallops.

Så jag handlade grytbitar, kryddpeppar, lagerblad och morötter så jag hade allt hemma. Givetvis så missade jag att köpa rödbetor och man kan ju inte ha kappops utan rödbetor så jag fick åka en extra sväng.

Idag så lagade jag till detta och den blev helt underbar. Det är fantastiskt att man kan komma ihåg smaker så specifikt. Detta smakade precis som den skulle och som jag kom ihåg att kallopsen hemma smakade. Mumma.

Receptet Kallops

En klassisk svensk rätt som smakar gott med rödbetor.

Tid för tillagning: 2 timmar varav koktid ca 1 timme 45 minuter

Detta behövs till 6 personer:
900 g grytbitar av nötkött
3 gula lökar, grovhackade
4 morötter, i grova bitar
15 kryddpepparkorn
4 Lagerblad
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
salt och peppar (gärna nymalen) efter smak
25 g smör
1/2 flaska god mörk öl
1 msk soja

Gör så här:

Starta med att blanda mjöl, salt och peppar och rulla runt alla grytbitar i detta så att de blir täckta. Detta ger lite stekyta och kommer också att hjälpa till att reda såsen. Skala och hacka löken i stora bitar också.

Bryn grytbitarna så dom får en stekyta i en stor gryta. Sätt till hälften av löken och bryn dom lite också. När löken fått färg också tillsätt ölen och fyll upp med vatten så att det täcker allt kött. Lägg i kryddpepparkornen och lagerbladen. Smula i buljongtärningen, och låt allt puttra långsamt under lock i ca 1 timme. Kolla då och då att det inte bränner fast och om det behövs sätt till mer vatten.

Skala och hacka morötterna i grova bitar, och passa på att skala och göra iordning potatisen.

Efter ca 1 timme så sätt till resten av löken, morötterna, sojan och om det behövs mer vatten. Det är lagom nu att sätta på potatisen nu också så blir det hela klart sammtidigt.

Efter ytterligare ca 45 minuter är det hela klart. Grytbitarna ska lätt gå i bitar och fibrerna ska dela på sig. Ta upp lagerbladen och så många av kryddpepparkonen som du kan.

Servera med kokt potatis och njut. En ny flaska med den goda ölen är givetvis jättegott till. Och glöm inte rödbetorna.

3 thoughts on “Kallopssöndag

  1. tack för tipset. problemet frösvann när jag startade om men kollade ädå vilken knapp och det var vänster alt+shift. kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.