Fildelningsdebatt

Jaha nu vill en hel del att vi ska ta ett närmare steg mot en polisstat. Fildelare ska jagas. Allt detta från det att “artisterna” gå ut mot detta med fildelning. Arikel i DN och IDG. Man undrar ju om dessa artister har kommit till 2000 talet.

Det finns flera problem med detta. Ett är att mer och mer vanliga saker delas ut med bittorrent och till exempel mitt EVE spel kan laddas hem via bittorrent. Så om man börjar patrulera nätet och logga bittorrent så kan det bli problem.

Det andra är polisstatsproblemet. I Nya Zeeland har man nu fått en lag där ISP’er kan bli tvungna att stänga av kunder om dom misstänks fildela. Misstänks. Gillar du inte din granne – anmäl han/henne för fildelning och …

Jag är en stark förespråkare av att man ska betala för sej och inte dela ut komerciella saker framför allt inte licensierade saker. Ochjag måste erkänna att jag har laddad ned en del saker över nätet. Jag är en SciFi nerd och har laddad hem en del olika tv serier under åren. Och även en del filmer. Men mestadels så är det för att kunna titta lite tidigare och när det sen kommer ut så brukar jag faktiskt köpa DVD versionerna.

Och ett annat problem är det nuvarande jobbet med att låsa skivor etc. Om jag köper en skiva så vill jag givetvis kunna ladda ned den till min IPOD för att lyssna i bilen och äve till min SlimP3 spelare för att spela hemma. Men det motverkare ju flera av dessa nya säkerhetsprogram.

Jag tror generellt att folk inte har ett problem med att betala för musig och filmer etc men det måste ske på ett smidigt och rättvist sätt. Se till att vi får filmerna sammtidigt över hela världen och inte att en film kommer till jul i USA och till påsk eller sommar i sverige. Det ger bara folk anledning till att ladda hem. Se till att speiclaintressen – som min SciFi – kan följa med och ladda hem tv-serier – och jag skulle gärna betala lite för att göra det så att jag slipper vänte 2 till3 år innan svenska tv kanalerna kan få ändan ur vagnen och spela upp detta.

Och musikindustrin måste se sig om efter en ny model där man inte låser in folk och gör att man inte kan lyssna på den musik som man faktiskt har betalt för.

Annars är det fredag.

Det har vart en ganska hektisk verka. Slutligen så är allt klart med lägenheten. Nya köparna är godkända som medlemmar i föreningen så ny ör del klappat och klart. Och vi har till och med fått handpeningen. Hurra.

Jag har annars vart ganska så duktig och varit ute åck gått varje dag som det inte ösregnat och jag har vart hemma så det tar sig. Ska snart ta lite ledigt och åka och handla och jag tror jag ska köpa nåt gott till kvällen och smaksa och fira att lägenheten är klar.

2 thoughts on “Fildelningsdebatt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.