Operationsdagen

Då var det dags att åka in på operationen. Lite orolig var man väl inför operationen, men alla som känner mej vet ju hur uppjagad och stressad jag blir 😉

Så det var upp 5 i 5 på morgonen, ta sin medicin det första man gjorde – man fick ju inte dricka efter kl 5 före operationen. Packa och dusha igen – dom ville att man skulle dusha både kvällen före och på morgonen inför operationen så det blev en dush till.

Sen bar det av in till SÖS med taxi. Jag var ute i god tid så när jag var uppe på avdelningen så var det bara nattpersonalen där så jag fick vacker sitta ned och vänta lite tills dagpersonalen kom. Sen var det dags att förbereda sig.

Incheckning, svara på ett antal frågor, kontroller, blodtryck och en del andra prover skulle tas, samt packa upp min CPAP maskin. Varför den skulle med ner på operationen och sen på uppvaket vet jag inte, men det skulle den tydligen. Kan ha vart om man inte vaknade riktigt men som sagt. Den skulle med. Och sen fick man klä om i dom väldigt sexiga landstingskalsongerna och operationsskjortan.

Sen bar det av ned till operationen. Man fick träffa dom 2 narkossköterskorna och kirurgen, och sen var det inpå själva operationssalen. Sticka i handen och sen somnade man ganska snabbt.

Uppvaknande

En sak som jag var lite orolig för var att man skulle mp illa vid uppvaktningen. Jag vaknade efter en det väldigt röriga drömmar som jag inte kommer ihåg nåt av mer än att dom var jätteröriga. Sen skulle man vakna. Jag mådde inte alls illa och hade inte ont alls. Visst kändes det att man hade blivit opererad men det var mer som om man hade träningsvärk i magen. Klockan var ca 1 vär jag var vaken, så det tog ju en del tid men om detta var operationen eller om det var innan man vaknade vet jag inte.

Det var lite långsamt att ligga i ca 2 timmar och vänta på att nåt skulle hända men det var inte mycket att göra. Dom hade att in en kateter och den skulle tas ut och det var mycket obehagligt, men det tog ju inte så lång tid.

Upp till avdelningen

Sen var det att ställa dig upp efter det att man vaknat helt och det kändes helt ok. Så framåt 3 fick åka upp på avdelningen – avdelning 56 låg jag på.

Dom ville ju att man skulle upp och gå så fort man kunde och först fick man en sån där stor gåstol – eller vad man nu kallade det. En som man kan lägga armarna på och stödja sig emot. Det gick bra och kändes fortfarande inte allt för illa.

Och nu fick man ju ha telefonen på så det var sms till alla nära och kära att det hade gått bra.

Sen var det att starta och dricka – ja dricka kan man ju inte göra men äta vatten med en tesked fick man göra. Och man ska ju ha mycket i sig – det är typ 150 ml varje timme och det tar minst 20 minuter att få i sig. Men på kvällen var det inte så viktigt – man hade ju droppet fortfarande.

Det var en hel del prover som skulle tas och dom kollat blodvärden, kollar puls och blodtryck var 3/4 timma eller så – till och med på natten. Som tur var har ju jag inte svårt för att somna om så det gick bra. Dom kollar att man kissar och tar till och med ett ultraljud för att se att man inte har för mycket urin i sig och att detta kommer igång. Men det var inga problem, allt fungerade som det skulle.

Så det var att ara uppe och gå lite. sitta uppe, lyssna på ljudbok och ta det lugnt.

På natten sen så tog dom bort droppet eftersom alla mina värden var så bra.

Vad var det dom gjorde

Flera har undrat var det var som man gör och här kommer en kort – inte alls vetenskaplig förklaring.

Man går in med titthål och opererar så jag har bara 4 små sår på magen.

Man “staplar” av gamla magsäcken så det blir bara en lite ficka / magsäck kvar som är som en knutnäve stor.

Denna kopplas sen in på tarmen långt ned så att maten går förbi en stor del av den vanliga tarmen.

Detta gör 2 saker:

  1. Man kan inte äta så mycket – man blir mätt på väldigt lite och kan inte äta mycket.
  2. Man tar inte upp lika mycket näring eftersom en hel del av tarmen är förbikopplad.

I och med att man inte tar bort gamla tarmen och magsäcken så kommer den fortfarande att producera saker som kroppen ska ha så detta är en mycket bra metod.

2 thoughts on “Operationsdagen

  1. Vilken tur att operationen gick bra och att du inte behövde må illa av narkosen. Jag hoppas att ditt fortsatta tillfrisknande och viktnedgång går lika bra som operationen. Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.