Internet nostalgi

Efter jobbet idag så var det en sammankomst om “Misstag och FLoppa på internet”. Det var en jättetrevlig sammankomst med en hel del gammal historia. Man märker hur gammal 🙂 man är vid detta lag när man faktiskt har varit med längre än nästan alla, både talare och publik där. Ok Ok. Jag vet jag är en “old fart” vid detta laget. Men jag har inte alt för mycket problem med detta.

I rätt anda när jag kom hem surfade jag lite för att se vad man kunde hitta där ute. Och ett av dom första open source program som jag kom i kontakt med var elm. En mail klient från väligt tidigt internet – ja till och med innan – nästan – domännamn blev vanliga på nätet. Härär en bild på hur det såg ut

elm-screen

Elm startade 1986 och jag var med från tidig version 2 tror jag. Och jag vet att jag skrev kod till den för version 2.2 som var den första som var internationaliserad om jag kommer ihåg rätt. Så vi pratar om 1988 och 1989. Ganska tidigt.

Detta ledde givetvis lite till domänamn och Björn Eriksen och hur han var med och startade internet och domännamn här i sverige. Jag hittade en jättetrevlig film om honom på Youtube som ganska väl beskriver hur allt startade upp här i sverige. Se den på youtube här.

Det var tråkigt att Björn gick bort för några år sen och hans anda lever kvar i många delar. Jag har en hel del minen och presis som sas i filmen så kommer jag ihåg att man kunde maila honom nästan när so helst under dygnet och man fick svar innom 15 minuter.

Och som nuvarande ordförande i Unix föreningen så känns det väl ganska skönt att det han startade upp (han var en av grundarna till Unixföreningen) fortfarande finns kvar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.