lucia med besök

 Idag är det nästan lucia, eller i alla fall dagen före lucia. Linn och Johan skall åka till Thailand och jag har lovat att köra dom till flyget. Och samtidigt skall jag hämta Andrew och Sandy som kommer hit på besök över lucia. Och för en gångs skull fungerar tidtabellerna bra.

Andrew och Sandy kommer kl 16 och Linn och Johan skall åka 17:20 vilket innebär att jag var tvungna och lämna dom redan vid 3 eller så. Och detta passade ju perfekt. Vi var i god tid, kunde ta en god kopp kaffe och sen tog jag deras vinterytterkläder med mej. Dom behöver ju inte dom förrän dom kommer hem igen.

Sen lånade jag dom vid den långa kön till säkerhets kontroll och gick ned till ankomsten och väntade på våra englandsgäster. Behövde inte vänta så länge på dom, och sen bar det av hem till Eva och Svea som väntade på oss hemma.

Till kvällsmat hade vi ett litet julbord, sill, gravlax, skinka, prinskorv, köttbullar och lutfisk. Vi hade lovat Sandy att hon skulle få smaka på lutfisk.

Jag försökte att förklarar vid vårt förra englandsbesök vad lutfisk är. Och att tala om att man har ned fisken i lut och sen torkar den, är kanske inte det mest “säljande” förklaring man kan ge.

Men hon fick prova i alla fall.

Sen avslutade vi kvällen med en god whisky, en ny sort som jag fick av Andrew i present.

Lördag

Under dagen så sa vi att vi skulle åka in och titta lite på Stockholm. Andrew ville gå i gamla stan för att se om han kunde hitta nån bärnstens smycke till Sandy. Dom är så söta nu, vågar visa lite mer känslor.

Och eftersom jag fick två fina whisky av dom, så sa jag att vi skulle fixa en Mackmyra whisky till dom. Jag kollade vad som fanns på systemet, och inne på butiken bredvid NK så hade dom flera och dom hade öppet också.

Så vi tog tunnelbanan in, och Eva var hemma med Svea. Vi åkte in till centralen och gick via gågatan upp till Hötorget, för Andrew ville också titta på några mössor till sig och sin systers barm. På vägen sprang vi in på ett apotek för Sandy ville ha stödstrumpor och det är tydligen svårt att få tag i i England.

På Hötorget hittade vi inget som passade, så det bar av vidare till systemet vid NK och inhandling av whiskyn. Sen gick vi igenom NK och ut och tittade på julskyltningen. Det var jättemycket folk, man kan kom nästan inte fram.

Nu började vi bli lite hungriga, eller i alla fall lite sugna, så vi sa att vi skulle äta lite i gamla stan, men först tittade vi på julmarknaden i Kungsträdgården. Och här hittade äntligen Andrew sin mössa. Jag tycker att han nu liknar en ryss med den där skinnmössan, men den är säkert varm.

Sen gick vi över till gamla stan och gick in på första bästa ställe som hade mat. Sandy tog en jättelik räksmörgås, Andrew an fisksoppa och jag nöjde mej med en lussebulle. En gigantisk lussebulle.

Sen bart det vidare ut i Gamla stan. Vi gick gågatan upp och tittade i affärer. Andrew hittade ett smycke till Sandy i en av affärerna. Vi ramlade också på Hare Chrishan som var ute och sjöng. Nästa jobbigt eftersom dom skulle samma väg som oss. Men efter att Andrew och Sandy var inne i affären han dom före oss.

Vi Järntorget så behövde vi besöka en toalett, så vi gick in på  Sundbergs konditori. Detta är tydligen det äldsta fortfarande öppna konditoriet i Stockholm, och öppnade tydligen redan 1785. Efter en kopp kaffe/latte så bar det av hem.

På kvällen hade vi bokat bord på Wallmans och deras julshow. Så vi drog ned till stan med en taxi kl 17:30 och var framme i god tid.

Dom hade julbord och en ganska rolig sak dom gjorde för att inte få allt för långa köer var att dela upp borden. Man fick talrikar till dom olika omgångarna, och detta delades ut i omgångar så det inte blev så mycket folk vid borde hela tiden.

Sen så dukades det om efter varmrätterna och dessert-bordet dukades fram så man fick definitivt dela upp det hela i olika delar.

Men för mej som inte kan äta fort var detta helt perfekt, och jag kunde njuta av ganska mycket olika saker innan man var helt full.

Showen var också jättetrevlig och eftersom det var lucia så fick vi även ett lucia tåg.

 

Sen bar det av hem och en provsmak på Mackmyra han vi med innan vi gick och la oss.

Söndag

Söndagen hade vi planerat åt att åka till skansen och titta på julmarknaden. Och vi hade ganska tur med vädret. Den var nästan sol och bara lita kallt och blåsigt.

När vi kom fram till skansen var det helt omöjligt att hitta parkering. Jag hade trott att vi skulle hitta parkering under hotell hasselbacken men det var fullt.

Jag släppte av Eva, Andrew och Sandy och åkte och tittade om jag kunde hitta nån plats. Jag hade ju bokat biljetter redan innan så vi skulle inte behöva stå i kö i alla fall. Bakom akvariet hittade jag några lediga platser och ställde bilen och gick mot Skansen. Gick in via gruppingången som sa att det var ok, så jag slapp alla köerna. Och sen upp för rulltrappan och mötte Eva.

Andrew och Sandy hade gått ned genom stadskvarteret och ned till utsiktsplatsen över Stockholm. Antar att Andrew hade tagit några bilder där.

Sen gick vi upp till julmarknaden. Gud vad mycket saker dom hade men det var också väldigt dyra priser på mycket. Jag antar att det inte är gratis att ha ett stånd där.

Jag och Eva hittade en del goda korvar som passar bra till julbordet, och som inte var alltför hutlöst dyrt. Dock så tittade Andrew på nån pepparkaksburk och den kostade flera hundra kronor kilot om man räknade om det.

Sandy hittade några glasfigurer till sina döttrar, och Andrew hittade brända mandlar som han tydligen gillar.

Vi köpte också några lussebullar till fika när vi kommer hem senare, trots att Andrew inte gillar saffran i bröd. 🙂

När vi hade gått runt och titta på alla saker på marknaden bar det av ned mot skansen-terrassen för dom hade tydligen nån utställning med is-skulpturer där.

Och dom var fantastiska, även om jag undrar hur i h-e man fryser så stora block och hur man fraktar dit isen. Men det är väl min frågvisa hjärna som undrar.

Efter en stund där var det ganska kallt, för ute på terrassen så kommer ju blåsten åt ganska rejält, så vi drog hemåt.

På hemvägen åkte vi en en sväng ned och visade Lotties hus och handlade lite. Andrew och Sandy ville ha dipp-påsar för det är inget som finns i England heller. Och dom hittade även en burk med pepparkakor till det facila priset av 24.90:- istället för flera hundra.

Sen bar det av hem för en lugn eftermiddag. Eva gjorde en jättegod middag med hennes sparrisfläskkotlett i ugn. Och vi njöt detta med ett av dom goda vinerna vi fick av Andrew och Sandy när dom kom.

Måndag

Jag hade tagit ledigt från jobbet, well jag jobbar hemifrån i alla fall, för Andrew och Sandy åker mitt på dan.

Så en lugn förmiddag med god frukost och lite jobb först och sen bar det av ut till Arlanda med våra gäster så dom kom hem i lugn och ro.

Så detta var allt om andrews och sandys besök.

Vi ska öka över och hälsa på dom i slutet på januari eftersom jag då ska på en konferense i London.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.