Mind blown away

I går kväll efter att ha tagit det ganska lugnt under dagen efter dom glada nyheterna så var det filmkväll.

Avatar har ju precis kommit ut på DVD och när jag var och handlade i fredags så passade jag på att köpa den.

Och efter att ha sett den är jag totalt häpen. Jag har aldrig sett en bättre dataanimerad film.

Handlingen är ju ganska förutsebar. Men inte dålig.

Men grafiken. WOW är väl bara att starta med.

Efter att ha sett den och funderat lite på det, samt givetvis googlat en hel del har jag kommit fram tillvakför jag tycker den är så speciell.

Första delen är ju landskapet och planeten pandora. Detta är helt magnifik och vad man har lyckat med är att få det att bli filmkvlitet. Vad jag tror det är till skillnad från många filmet före är att det finns djup, skärpa och suddigheter som gör att man verkligen tror på att detta är verklighet.

Sen är det figurerna och deras rörelser och mimik som är helt underbra.

När jag googlade och tittade på en del bakgrundsmaterial om filmen så visar det ju sig att den är inte animerad i vanlig bemärkelse. Alla huvudaktörerna är vanliga skådespelare som man har använt motion capturing på och det är nog därför som rörelserna ser så “riktiga” ut. Dessutom så har man en kamera riktad mot ansiktet hela tiden så att man får in dom ansiktsrörelser som skådespelaren gör också.

Nästa del är också kamerahanteringen. Detta slog mej redan i första jaktsenen när Jake Sully blev jagad och man kände att detta är inte en animerad film detta är en en filmad film. Och det bror nog på att man faktiskt använt en “virtuell” kamera för att filma delar av filmen. Nedanstående klipp visar detta på slutet och ger mer info om hela hanteringen av motion caturing och hur man gjorde för att spela in filmen.

http://www.youtube.com/watch?v=L6JXUoWeZ7Q

Nu blir det tillbaka till vardagen äve om jag nog ska titta på filmen en gång till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.