Kyrkotankar

Ja då var en vecka slut igen. Fortfarande är det lite svåt att gå upp på morgonen men det blir bättre och bättre så man vänjer sig väl. Så det har varit en vecka med massor med jobb och andra möten. I torsdags var det dags för kyrkomöte. Jag svarade väl ja för någon tids sen om jag kunde ställa upp och vara ställföreträdare om nån inte kunde vara med och tydligen så gick nån i gruppen bort så jag har nu blivit kallad. Och snäll som jag är gick jag givetvis det. Jag som är sååå kyrklig :).

Kyrkomöte

Och första punkten på dagordningen var teologisk utlällning, och jag tänkte “Ush vad tråkigt” men det var faktiskt ganska interesant. Jag antar att det var chefspresten – han har säkert en titiel som jag inte kommer ihåg – pratade om svenska kyrkan och hur den fungerar, framför allt nu med det nya valet att man ska tillåta smmkönade äcktenskap i kyrkan.

Det han sa var att svenska kyrkan är en “bekännelse” kyrka och inte en kyrka av bekännande. Detta innebär att det är kyrkan som håller tron. Dvs kyrkan har ett antal trossatser eller skrifter, som man bekänner sig till. Och den första är den apostoliska trosbekännelsen – jag tror på gud fadern, sonen och den helige ande – dvs treenigheten. Och sen är det en hel del olika andra saker – som lutterska katekesen (tror jag) med mera.  Men inte bibeln. Den fanns inte med i detta. Interesant.

Den andra delen var statistik. 2000 var det lite över 80% av folket i farsta som var meddlemmar i svenska kyrkan. I år är det under 60%. Ett ganska stort dropp i medlemsantal. Och det konstiga är att man inte verkar vara allt för orolig. Om man tappar 25% av sina medlemmar på 9 år tycker jag att man borde vara mycket oroad och jobba för att få tillnaka medlemmarna.

Lugn lördag

Hur som helst så är det helg nu och jag har varit och handlat. I går var det fredags öl på iis så jag kunde inte åka och handla då, det fick bli på morgonen idag. Och gissa vilken film som kommit ut på dvd idag?

Nya StarTrek filmen.

Och gissa vem som ska sätta sig framför tv’n och njuta av den nu.

One thought on “Kyrkotankar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.