Italien 2019 – Måndag 9/9

Då var det måndag. Dagen startade med en lugn och härlig frukost nere i matsalen. Vi kunde sova ut och ta det lugnt.

Planerna för dagen var att ha en gemensam lunch och sen vinprovning. Well egentligen så skulle vi ha vinprovning/vintur kl 11, men hon som driver stället frågade om det gick bra att vi tog den kl 15 istället och det sa vi alla att det var helt ok.

Så vi tog bilen ned till Outlet stället som finns på andra sida av motorvägen. Ett gigantiskt ställe med massor med affärer. Vi gick runt och hittade lite kläder till barnbarnen (som vanligt när vi är ute och åker). Sen åkte vi in och shoppade lite, och sen tillbaka till Al Rocol.

Vi fick en fin lunch. Normal har dom bara lagad mat till sälskap och på helgerna, men Inger hade redan pratat med dom så vi fick lunch allihop. Jag fick en jättegod Pasta Carbonara, dom jag givetvis inte klarade av att äta hela, men gjorde så gott jag kunde.

Sen var det vinprovning. Vi startade med att Francesca presenterade lite om historian bakom både Al Rocol och vinerna från Franciacorta. Jag kunde ju inte låta bli att kolla lite mer om detta och dom “stilla” vinerna härifrån har en hyffsad historia. Tydligen så skrev Plinius Den äldre om dessa viner (och han levde ju från 23 AD till 79 AD). Så det finns historia här.

Numera görs det mest mousserande vin. Och det gör på samma sätt som i Champagne. Dvs man gör först ett vanligt vin. På vanliga stora rostfria kar. Och detta tar minst 8 månader. Sen tillsätter man ytterligare jäst och socket och häller över vinet i flaskor. Dessa får jäsa på flaskan i minst 18 månader. Denna jäsning sker med flaskan liggande horisontellt.

Detta blir ju då grumligt och för att få vinet klart, så sätter man sen flaskan med korken nedåt lutande. Och sen går pappan i huset här 2 ggr per dygn (morgon och kväll) och vrider flaskorna ett halvt varv. Det tar tydligen 40 minuter på morgonen och 40 på kvällen. Just nu har dom 2700 flaskor på gång.

Därfter så fryser man toppen och ta bort plåtkapsylen. Då ploppar resterna ut och sen fyller man på med lite mer vin och ev socker beroende på typen av vin.

Förutom att dom gör vin enligt champagne metoden här, och jag kan säga att dom är jättegoda, så gör dom även en variant som heter “Saten”. Denna skall likna silke, och har en mycket lenare smak eftersom bubblorna är mindre för att man jäser den på flaskan med mycket lägre tryck, max 5 bar medans vanlig “champagnemetod” gör upp och 7-8 bar. Så bubblorna blir små och fina.

Efter att ha fått all genomgång, så var det dags att smaka på vinerna. Jag tyckte själv att Francicorta D.O.C.G. Saten Marticnac var den godaste och sen kom Franciacorta D.O.C.G. Dossagio Zero Castellini var det som var näst godast. Typiskt att det dyraste vad dom godaste.

Efter provsmakningen så dukade vi upp lite ute på den stora altanen bredvid poolen och hade ett gemensamt bord med skinkor, bröd och ost och njöt av detta tillsammans med vin givetvis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.