Ölmässa och födelsdagssmörgåstårta

Förra helgen vad det dags för födelsedagsfirnade för min kära hustru. Vi skulle får besök av alla barn och barnbarn, så det kommer att bli ganska fullt i vår lilla lägenhet.

Men helgen startade av med att Eva fylde år på fredagen, men eftersom det också var Ölmässa och denna dagen var den enda som fungerade för mej, Magnus Hasbo och Johan så hade jag fått ledigt, och var på ölmässa på kvällen istället för att fira Eva. Men jag köpte några rosor på vägen hem innan vi åkte till mässan i alla fall.

Svea var hemma när jag kom hem, och blev givetvis jätteglad för att jag kom hem och hon slapp och vara ensam. Men hon blev jättesur när jag sen gick och lämnade henne. Men hon behövde ju inte vara ensam så länge, Linn och Eva var ju bara i Farsta centrum och handlade.

Ölmässa 2015

Ölmässan var jättetrvlig som vanligt. Jag träffade Magnus vid Slussen som vanligt och vi tog bussen ut till Nacka trand. Nu hoppade vi på fel buss så vi hamnade vid Nacka forum istället. Men en snabb promenad över motorvägen så var vi framme.

Första stället som vi stannade vid var som vanligt Nynäshamns Ångbryggeri och provade deras nya öl. Dom hade inte så många nya detta året. Givetvis så fanns det en ny medvinterbrygd (deras julöl) och som vanlig är den mörk och god. Dom hade nån ny light beer också med bara 3,5% som Magnus provade på som inte var så mycket att hurra för.

Men sen så har dom gjort en ny tillsammans med ett par väldigt kända frontfigurer innom ölkretsar. Sam Calagione är grundaren av Dogfish Head bryggeriet på USA's östkust, har tilsammans med Nynäshamns ångbryggeri tagit fram en öl som heter Arketyp. Detta är ett 3500 år gammalt recept, eller i alla fall baserat på arkeologiska fynd från upp till 3500 år sen. Ölet var mycket gott och hade helt klart antydningar av lingon.

Efter det bar det av till Oppigård där jag smakade på deras Julöl som till och med slog Nynäshamns julöl. Sen gick vi vidare till Innes and Quin och smakade på ett av deras lite mörkare öl. Johan kom och anslöt sig till och och vi drog vidare till Gottlands Bryggeri, och provade en del av deras olika ölsorter.

Sen bar det vidare. Vi han med ett par olika montrar till innan det var dags att dra sig hem. Lite runda under fötterna.

Lördag

Lördagen var det handling som gällde och sen göra smörgåstårta. Vi, well Eva gjorde det mesta, gjorde en skicka och leverpastej variant eftersom vi både har laktorkrav och på fisk. Ja att det ska vara laktosfritt och sen kan vi inte ha räkor eller något från havet så det fick bli skinka och leverpastej. Jag hittade ett recept på nätet och jag tror att vi har följt det en gång tidigare. Vi modifierade det lite och hade lite pepparrot i grödden runt om som gav en extra god smak, och sen hade vi annanas till dekoreringen också.

Den blev jättegod, och gick åt om smör i sol när alla kom på söndagen.

Mer om besöket på söndagen i nästa blogg.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.