Julmarknad i Lübeck

Jag, Eva, Linn och Johan har pratat om i flera månader att det skulle vara interesant att åka ned och se hur man fira jul eller rättar sagt julmarknaden i Tyskland.

Så efter att ha titta lite på nätet om olika städer och bad man kan se så beslutade vi oss att ta oss ned till Lübeck och se på julmarkanden där. Och den 14:e så bar det av.

Lördagen den 14:e

Picture 428Vi startade ganska tidigt på morgonen – runt 7:30 efter att ha packa bilen full.

Första stäckan var ned till rastplatsen i Herrbeta, mellan Norrköping och Linköping. Där var det bensträckar, inhandling av mer kaffe och lite resgodis.

Sen bar det vidare ned förbi Vättern och en kort bensträckare på rastplatsen  vid braehus, mitt emot Visingsö.

Sen var det ned til Jönköping och av mot Helsingborg och över småländska skogarna.

När Andrew och hans pappa var hos oss för ett par år sen så gnällde han att vägarna var så tråkiga och man bara såg skog och skog och skog. Och vägen från Stockholm till Jönköping är inte sen, men nu vet jag vad han menar. Mellan Jönköping och tills man kommer ned till Skåne är det nästan bara skog som man ser.

Men det är fina vägar och det rinner på ganska bra. Man kunde ju köra 2 olika vägar. Endera tog man färjan mellan Helsingborg-Helsingör eller så var det via malmö och Öresundsbron. Jag ville dels åka över bron, för det hade jag inte riktigt gjort tidigare samt att jag trodde att dom 10 minuter som GPS’en tyckte att färjan var snabbare inte skulel vara så mycket att vinna, med påkörning etc så vi tog bron.

Ett kort stopp vid en bensinmack för att tanka upp och lite mer kaffe och sen bar det va in i Danmark och ned mot Rödby. Det var inte lång väg i Danmark, ca 15 mil bara så det gick ganska fort. Jag hade bokat färja kl 18, men vi var framme staxt för 4:a, men det var inga problem att komma med så vi gjorde god tid.

Tyskland

Picture 429Jaha, då var vi framme i Tyskland. Av färjan och sen  A1 (tror jag) det var ned till Lübeck.

Detta är första gången som jag ser detta på min GPS, ingen maxhastighet, dvs fri fart på autobahn. Nu var det faktisk inte fri fart så mycket. Det vara bara vissa bitar som var detta, annars var det faktisk hastighets begränsningar mestadels av vägen där också.

Men det tog inte lång väg ned från Puttgarten till Lübeck. Knappt 1 timme.

Vi hade bokat rum på Nordic Hotel Luebecker Hof i Stockelsdorf som ligger 3 killometer utanför Lübeck. Och GPS’en hade inga problem att hitta dit, så vi var framme i god tid.

Rummen vi fick var enorma, jag har aldrig sett ett sånt stort rum på nåt hotell som jag har vart på.

En liten miss som jag gjorde i förundersökningen för resan var att julmarknaden skulle bara vara öppna på lördagen och vara stängt på söndagen.

Så för att vara på den säkra sidan tog vi en taxi ned till centrum och gick runt lite för att titta på marknaden redan på lördagen. Den skulel ju vara öppen till kl 22 så vi hade ganska gott om tid.

picture-431Det var en mycket jullik tillställning. Jag kan förstå att Eva och Linn tyckte att det liknade Visby och gottland en hel del. Kullerstens gator och mycket hus i hansa stil.

Hela centrala torget var fullt med stånd som sålde gluehwein och tyska korvar. Vi besökte deras berömda marsipanhus, dvs en affär som specialicerat sig på gods och annat med marsipan och choklad.

Efter att ha ätit lite så rog vi hem till hotellet och kopplade av.

Söndag

PÅ söndagen gick vi upp och åte en utmärkt hotellfrukost. Sen åkte vi in till centum igen för att se vad som var öppet. Och julmarknaden var öppen på söndagen också, trots att alla sa att den skulle vara stängd. Antagligen så var det så att affärer etc var stängt på söndagen men julmarkande på torget var öppet.

Det var faktiskt enklare att gå runt och titta på söndagen för det var inte helt smockat med folk som det var på lördagskvällen, så det var skönt.

Vi tog en kaffe och Linn och Johan tog lite frukost på ett fik inne vid torget. Sen gick vi runt i flera timmar och tittade på olika stång och en hel del julsaker.

Sen åkte vi runt lite grann och tittade om det fanns några öppna ställen men alla affärer verkade vara stänga så vi åker tillbaka till hotellet.

Tog en lite promenad runt lilla centrumet runt hotellet och tog en lunch på ett konditori precis mitt över hotellet och kolald ein vilken resturan vi skulle gå till på kvällen. Det fanns en grekisk, en italiensk och en asiatisk/kinesisk. Så det fanns lite att välja på.

Vi beslutade att ta den grekiska som var i en pyramidformad glasbyggnad precis på andra sida vägen från hotellet. Det var jättegott och jag tog en grekisk vitlökssoppa som var helt underbar. Sen bar det av upp på rummet och tog det lugnt igen. Vi skulle ju upp ganska tidigt.

Måndag – hemresa.

PÅ måndag morgon gick vi upp tidigt och åt frukost på hotellet igen. Sen checkade vi ut och åkte till Citti stormarknad. Dom är tydligen ganska vana med att svenskar kommer dit, så dom har till och med en hemsida på svenska.

Efter att ha handlat, så åkte vi tillbaka till puttgarten och handlade sprit i Bordeshopp. Givetvis så var vi inte dom enda svenskarna där, och dom har givetvis en hemsida som också för svenskar. Med en välpackad bil så bar det av hemmåt.

Resan hem gick bra och vi var hemma straxt efter 6 på kvällen.

Här kommer lite bilder från resan.

3 thoughts on “Julmarknad i Lübeck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.