Julmarknad på skansen

Igår var det dags för julmarknad på skansen. Eva har ju träffat alla mina ungar och jag har träffat Evas döttrar och respektive, men vi har inte haft möjlighet att träffas alla än. Så för nån månad sen föreslog jag att vi skulle ta en dag på julmarknaden på skansen allihop. Och Eva gillade iden också. Så vi startade och planera. Jag kollade på skansens hemsida och dom startade med julmarknaden förra helgen, men efftersom Eva jobbade då föreslog vi denna helgen.

Och alla verkade gilla iden. Lotti och Sören skulle komma upp från tumba, med sina 2 döttrar. Gudrun och Stig skulle komma med också (Sörens mamma och pappa). Zarah, Robert och Hampus skulle ta bilen ned från Tärnsjö och hämta upp Ylva och Irmelie på vägen. Jessice och David fick ta tåget ned eftersom det inte fans mer plats i bilen. Linn och Johan skulle ta bilen upp från Gnesta.

Vi började med att säga att vi skulle vara på skansen mellan 10-11, men sen sa Lottie och sören att dom skulle vara där tidigt, så vi sa att vi (mina barn) skulle träffas på Centralen, så att Zarah skulle kunna parkera bilen där, och sen ta SL trafiken ut till Skansen och Djurgården. Jag tänkte att så lång tid ska det väl inte ta från centralen och ut till Djurgården, så att mötas kl 9:45 borde vara ok.

På morgonen, så fick jag ett SMS från Zarah, och nu tänkte jag att hon är väl på väg in till förlossningen, men det var stackars Hampus som hade fått magsjuka och spydde, så hon kunde av förklarliga själ inte komma. Jessice hade jag redan pratat med på kvällen innan och viste att hon också vad dålig i magen så lite svinn blev det, men det är inte så mycket att göra när man ska försöka få ihop alla på en gång. Många familjers timeplan som skall synca 🙂

Ylva fick ta tåget ned med Irmelie helt enkelt. Jag och Eva åkte in till centralen vid nio tiden på morgonen. Det var ganska kallt men hyfsat uppehåll i alla fall. David ringde och sa att hans buss var 19 minuter försenad så han var på väg men kom så fort som kommunala transporter tillåt. Ylva vad framme straxt efter 9:50 med en Irmelie full med spring i benen.

Medans vi väntade på David, kollade jag med iphonen och sl hur man skulle åka ut till Skansen. Den sa att man skulle ta buss 69 utanför centralen, åka till Nybroplan och sen ta spårvagnen ut till djurgården. Då när David kom så gjorde vi det. Och det var ett dåligt val.

Vi kom fram Nybroplan utan några problem och där var en språvagn som precis gjick när vi kom.

SL personalen som var där sa att det går en spårvagn var 7:5 minut så det var ju inte så lång tid att vänta.

Efter lite kall tid där så kom en ny vagen – totalt full. Så full att den inte ens stannade.

Jaha – vi väntade på en till och den var också lika full. Vad ska man göra nu. Ta en taxi, eller 2 rättare sagt eller vad. Vi sprang över till andra sidan och hoppade på en spårvagn som gick tillbaka från djurgården till Sergels torg. Dom vänder ju där så det var inte så många minuter att åka extra – och då kom vi med. När vi var tillbaka på Nybroplan var denna vagn lika smack full som dom som åkte förbi när vi stod och väntade.

Så om ni skall åka spårvagn ut till Djurgården, så med från Sergels torg annars kommer ni inte med.

Så väl framme på Djurgården och Skansen vad det till att stå i kö igen. Ganska mycket folk men dom hade alla kassor öppna så det gick ganska bra. Upp till Soliden och julmarknaden. Där träffade vi några ganska frusna Lotti, Sören och bran. Som vanligt var barna ganska ok, väl på byltade, men stackars Sören och Lottie hade ju väntat på oss i nästan 2 timmar. Jaja, inte mycket att göra när SL bråkar. Vi pratade en stund med dom, så mina ungar och evas ungar fick i alla fall hälsa på varandra. Sen åkte Lottie och Sören med ungar samt Stig och Gudrun hem. Och det kan jag förstå.

Vi gick runt lite kort men var ganska frusna så vi sa att vi går och tar lite fika. Davids Tyra var jättesnäll ivagnen men nu började hon bli lite hungrig och ikall banan var inte så god. Vi gick mos fika stället, men det som vi först trodde var fikastället vara bara utomhus men vi smet in i plåtslageriet och där var det ganska varmt ock skönt, så vi tinade lite.

Sen bar det av ned till riktiga fikastället.

Väl framme i stadskvarteret så gick vi in på den lilla krogen, och det såg väldigt fullt ut, men Linn kollade på våning 2 och där fanns det plats. Så nu blev det fika, bullar, kladdkaka med mera och köttbullar med gräddsås till Tyra.

Och man fick tina. Den var härligt att sitta inomhus och bli var igen, och givetvis så var en kopp kaffe gott också.

Sen bar det av ut i kylan och julmarkanden igen.

Denna gån lite mer prioritering på att kolla vad som fans om och om man ville ha nåt. Redan vid starten såg jag ett stånd som sålde tunnbröd och det tänkte jag att man skulle kolla men ta det på utvägen. Ingen ide att bära runt saker. Linn och Johan ville kolla glögg så dit gick vi och sen gick vi vidare runt alla stånden. Det är verkligen som en vanlig marknad men med lite julbetoning.

Jag och eva fastnade vid ett Ost-stång, och smakade och gillade verkligen ett par av dom så det blev en mögelost och en annan som hette Linus tror jag. Som var stark och god. Iremelie ville väldigt gärna titta på alla leksaker, men efter att Eva köpt ett paket bända mandlar var hon lugn en stund i alla fall.

När vi kom tillbaka till stora torget så hade som spelat upp till dans runt granen på lilla scenen och Iremelie vill gärna dansa, så hon och Ylva gick dit och vi andra drog oss mot utgången. Stannade vid tunnbrödsståndet och köte ett jul-slatbröd som har lite kanel i sig. Gott. Och Eva köpte några korvar i ståndet bredvid.

Sen bar det av ut och hem. Vi sa hej då till David, Tyra, Irmelie och Ylva som tog spårvagnen tillbaka till centralen och sen tåg till Uppsala, medans Linn och Johan skjutsade oss hem. Givetvis så blev det en lite fika innan dom var tvugna och stressa vidare och hema Elsa som skulle sova över hemmas hos dom.

En mycket trevlig dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.