Linn och johans bröllopsdag

 Den 11 Augusti 2012 var det dags för Linn och Johan och gifta sig i Visby Domkyrka.

Jag kom ju ned redan på fredagen så vi hade gott om tid att fixa oss på morgonen. Eva skulle upp till sin syster Airi och fixa håret och det regnade lite på morgonen så jag körde upp henne.

Linn var där också och fick sitt hår fixat inför bröllopet och hon var lite nervös. Dom har jobbat jättemycket med att fixa allt inför bröllopet, men givetvis är man lite nervös inför stora dagen.

Jag åkte tillbaka till hotellet och kollade mail etc medans Eva blev färdig. Sen ringde hon och jag åkte och hämtade henne.

Medans vi gjorde oss i ordning så klarnade vädret upp och blev jätte fint.

Och eftersom det hade regnat lite på morgonen var det klar och fin luft och fram emot lunch så sken solen från en nästan helt klarblå himmel.

När klockan var halv 1 så startade vi så sakta att vandra upp till kyrkan. Den ligger vara 5 minuters väg från lindgårdens värdshus så det tog inte lång tid men det är skönt att vara i tid.

picture-164Väl framme vid kyrkan väntade vi utanför och folk startade att komma. Visby katedral är massiv och väldigt pampig.

Jag hörde att man var tvungen att boka minst ett år i förväg för att ha en chans att få plats där.

Linn hade sagt att vi skulle vara på plats runt 1 så vi var i god tid. Själva ceremonin skall vara kl 1:30. Det var lite roligt att se alla turister som blir utmotade från kyrkan och som inte fick gå in.

Så var det dags för själva bröllopet. Linns pappa Kent kom in med Linn och lämnade över henne till Johans som stog och väntade. Lotties döttrar Alida och Elsa, samt Linns guddotter Amanda var brudnäbbar och hade också jättefina klänningar, även om Elsa inte vill gå med fram utan stannade med mamma.

picture-168 Prästen var jättebra och pratade om uttrycket “Det Gud fogad samma ska människan inte dela på” och att detta kan betyda så mycket olika saker, men framför allt att man ska hjälpa till och se att brudparet får det så bra som möjligt.

Efter det vanliga löften och ringbyten så var det uttåg ur kyrkan.

Vi gick ut på en sidoingån och där fick Linn och Johan den vanligta dushen med ris och rosenblad.

picture-176

Och så var det fotografi stund och alla fick ta bilder och gratulera brudparet.

Sen bar det av för brudparet i en öppen bil. Linn hade problem med att komma ned i bilen med hela brudklänningen med det gick. Dom åkte och tog kort själva vid Gothems hammar.

Festen efteråt skulle vara i Gothems Bygdegård. Alla som ville kunde åka buss ut men vi tog bilen eftersom den bara stog några minuter från kyrkan och att det känns bra att inte vara bunden av att åka med tillbaka med bussen. Så vi åkte ut dit.

Väl framme var det välkomst drink och tipspromenad. Det var frågor om både Linn och Johan och som ny i släkten hade jag inte kunnat mycket om inte Eva hade vart med mej.

Efter en stund så kom Johan och Linn och då var det välkomstdrink med dom och ytterligare fotografering och lite mingel, innan det var dags att gå in och njyta av middagen.

Det skulle bli helgillat lamm till middag och den skulle ju bli färdig, och trots att dom hade grillat sen lunch så tar det en ganska lång tid att få det färdigt.

Förätten var Lax med Parmesanflarn och pesto. Jättegod och parmesanflarnet smakade underbart salt mot laxens lite milda smak.

Dom tyckte vi skulle sjunga också och sången var “Summarn Kummer”. Alla gottlänningar tyckte det var jätteroligt när vi stackars fastlänningar inte hade en aning om vad vi sa. Men det var roligt. Jag tror faktiskt inte att alla där heller förstog varenda del om man inte kann gammal gottlänska riktigt bra. Men det lät roligt.

Efter en stund var det dags för varmrätten och det var Hel grillat lamm med potatis och värsterbotten gratäng, sommarsallad, machesallad, kvisttomater, mynthacreme, rödvinssky och nybakat lavabröd. Det smakade helt underbart. Lammet var mycket smakrikt och mört som bara den och potatisgratängen var underbar till.

Under middagen var det tal här och där. Ett antal av Johans vänner talade om honom både som han är just nu och vad som hade hänt under hand bardom. Det är verkligen en härlig kille som Linn har fått och alla olika tal gav en mycket fin bild av honom.

När Johan läste sitt tal till Linn och dom kysstes efteråt så tänkte jag att “vad dom är kära i varandra”. det fullständigt lyste om dom bägge och som sagt, man kunde se hur mycket dom älskar varandra.

Jag höll ett kort litet tal och Eva tyckte att jag skulle göra det på engelska. Det var ju ett par vänner där som inte pratade svenska och efter som jag inte har några problem att växla så det gjorde jag. Och det var tydligen uppskattat.

Sen var det dags för dom goda ostarna. Vi hade ju hämtat dom så jag viste lite om dom men det var jättegott, det enda var väl att linn var lite besviken på att dom inte kunde leverera det hemgjorda knäckebrödet som skulle vara med, men jag tror inte nån av gästerna märkte det.

Sen var det dags att duka undan borden, få kaffe och kaka och brudvalsen.

Alida och Elsa var jätteduktiga under hela kvällen men framåt 11 så började dom bli ganska trötta. Jag och Eva tog och åkte hem med dom till sommarstugan som Lottie och Sören använde och bäddade ned dom. Stackars lilla Elsa var så trött att hon nästan somnade när hon gick in till sovrummet efter att Eva hade bytt på henne till pyjamas.

När Sörens mamma och pappa ko så tog dom över och vi åkte tillbaka till Visby. Vi kollade om nån skulle följa med och Lucy skulle ju med båten kl 3 så vi tog med henne in till Visby och sen till färjan och sen hem och sova.

Det var ett härligt bröllop och en underbar fest. Mycket bättre kunde det inte vara.

Alla bilder jag tog från bröllopet finns på Photo Albums sidan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.